Не вистачає студентів: У Міносвіти хочуть зменшити кількість університетів втричі

минобразования,мон

В Україні потрібно зменшити кількість закладів вищої освіти, зважаючи на падіння кількості випускників шкіл.

Про це заступник міністра освіти та науки Михайло Вінницький заявив в інтерв’ю виданню The Ukrainians.

"Вже зараз розроблено законопроєкт про передумови модернізації мережі закладів вищої освіти. Насправді це законопроєкт не лише про зменшення кількості університетів, а й про покращення їхньої якості", – розповів Вінницький

Заступник міністра зауважив, що цього року в Україні було близько 360 тис. випускників шкіл, тоді як у 2008 році ця кількість досягала 640 тис.

"Подальші прогнози також невтішні. Спираючись лише на демографію, яка не враховує показників міграції, пов’язаної з війною, ми бачимо постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому. До 2033 року в нас буде приблизно 300 тисяч випускників – і це цифра, яка передбачає повернення поки що непідконтрольних Україні територій", – розповів Вінницький.

Водночас, за його словами, у 2008 році функціонувало приблизно 350 закладів вищої освіти і в середньому на один заклад освіти припадало 6700 студентів. У 2021 році загальна кількість закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному з них було лише 3400 студентів.

"Середньої цифри контингенту студентів на заклад станом на 2023 рік ще немає, але можна зрозуміти, що вона є ще меншою. Зважаючи на ці дані, так чи інакше, певне зменшення або укрупнення закладів вищої освіти має відбуватися, але це надзвичайно болісний процес", – додав Вінницький.

За його словами, наразі в Україні, окрім 100 приватних установ вищої освіти та 40 комунальних, діє ще приблизно 170 державних університетів, і це не рахуючи філій, а в результаті реформи має залишитися приблизно 100.

Читайте також: Гранти замість держзамовлення: Кабмін схвалив масштабну реформу вищої освіти

Як повідомлялося, на початку січня Кабінет міністрів схвалив законопроєкт, який передбачає перерозподіл коштів, які держава виділяє на фінансування безкоштовного навчання у вищих навчальних закладах (ВНЗ).

Зокрема, замість фінансування повністю безкоштовного навчання для частини студентів держава виділятиме через "Дію" державні гранти, які компенсуватимуть частину вартості навчання на контрактній формі у вищому навчальному закладі (ВНЗ).

За даними МОН, у 2023 році на бакалаврські програми в Україні було зараховано 267 тис. студентів, порівняно із 226 тис. у 2022 році. При цьому на бюджетну форму освіти у 2023 році було зараховано 67 тис. студентів, решта вступили на контракт. Із 30,1 тис. осіб, які подали заяви на комп’ютерні науки, бюджетні місця отримали 3,7 тис. осіб.

Автор: Михайло Орлюк