​ХАМАС у кампусах

Наметове містечко в Колумбійському університеті

Наметове містечко в Колумбійському університеті

Після атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня американці несподівано усвідомили, що університети країни не лише оплот соціалізму (це сумна реальність уже багато десятиліть), а й осередки геть печерного антисемітизму. А як інакше пояснити масові святкування студентів під гаслами «від річки до моря» (заклик ХАМАС створити Палестинську державу, зокрема й на території Ізраїлю, причому ціною його знищення), публічні заяви викладачів про те, що потрібно «враховувати контекст дій ХАМАС», що напад (від якого загинули щонайменше 1200 осіб, більшість — мирні мешканці) був «ударом відплати за дії Ізраїлю». Лише один приклад: 34 студентські організації Гарвардського університету після нападу ХАМАС підписали звернення, у якому заявили, що «вважають ізраїльський режим повністю відповідальним за розгортання насильства».

Усе це сталося, підкреслю, ще до військової операції Ізраїлю в Секторі Гази, унаслідок якої палестинське населення району опинилося на межі гуманітарної катастрофи.

Звісно, політика Ізраїлю щодо палестинців ніколи не була вегетаріанською. Однак у жорстоких, звірячих убивствах цивільних, дітей немає контексту. І його не потрібно шукати, пояснюючи фестивалі радості в американських вишах після 7 жовтня.

Так, надмірна жорстокість ЦАХАЛ, удари по цивільній інфраструктурі й блокада сектора, яка спричинила штучний голод, варті максимального осуду. І міжнародна спільнота мала б докласти більше зусиль, аби зупинити насилля — як і у випадку з російською агресією. Але дії Держави Ізраїль не виправдовують закликів лідерів студентських протестів в американських університетах убивати євреїв, не виправдовують їхньої підтримки ісламістських доктрин про смерть Ізраїлю, США та західної цивілізації загалом.

Протести студентів Університету Джорджа Вашингтона

Протести студентів Університету Джорджа Вашингтона

І, до речі, так палко протестуючи проти Ізраїлю, американські студенти чомусь уперто не помічають агресії значно більших масштабів — війни Росії проти України. Чомусь вони не захоплюють університетських кампусів, закликаючи припинити стирати з лиця землі українські міста й убивати українських дітей. Де хоча б один мітинг після ракетних ударів Росії по українських містах чи заява студентських організацій із засудженням дій Москви?

Відсутність реакції на російську агресію промовисто свідчить, що університетські спільноти США до «пропалестинських протестів» мотивує не пацифізм чи природна реакція на несправедливість. На жаль, рушієм протестів виявився банальний антисемітизм, який сформувався у сприятливому для нього неомарксистському дискурсі, що домінує в американських університетах. Йому притаманне чорно-біле сприйняття світу, у якому умовні пригноблені мають право на все, а умовні гнобителі (до яких автоматом зарахована вся західна цивілізація) повинні бути знищені.

Антисемітське гасло на стіні корпусу Університету Каліфорнії (Берклі)

Антисемітське гасло на стіні корпусу Університету Каліфорнії (Берклі)

Саме тому Ізраїль для американського соціаліста — абсолютне зло, яке не має права на існування. США — зло, бо веде агресивні війни, підтримує Ізраїль і взагалі є оплотом капіталізму. А Росія, яка вдало індоктринувала в лівий дискурс міфологеми про власну боротьбу проти «західного колоніалізму» — зло прийнятне, можливо, навіть не зло, а специфічний попутник добра.