п’ятниця31 січня 2025
mozgy.in.ua

Втратити все під окупацією та почати з нуля. Історія відновлення найбільшого переробника аґрусу.

Підприємці з-під Токмака втратили бізнес з вирощування кизилу, але відновили його в Запоріжжі. Що заважає їм вийти на міжнародні ринки?
Потерять всё в оккупации и начать заново: история возрождения ведущего переработчика кизила.

Через три дні після початку війни найбільший в Україні кизиловий сад площею 14 га в Запорізькій області опинився в окупації. Завод з виробництва продукції, техніка та величезне господарство компанії Famberry були знищені окупантами. Через півроку на війні загинув син засновників господарства Наталії та Сергія Ольшанських Даниїл.

Зібравшись з силами, родина почала відновлювати сімейний бізнес у Запоріжжі на пам'ять про сина. Компанія переробляє десятки тонн кизилу на рік. Виготовляє компоти, соуси, варення, пастилу, сублимовані продукти, пюре, заморожені ягоди.

Нішевий ягідник

Кизил - це невелика кісточкова ягода витягнутої форми, яка росте на кущах або невеликих деревцях (залежно від сорту та технології вирощування). Це нішеву культуру, яку в промислових масштабах раніше в Україні ніхто не вирощував.

Перший великий сад площею 14 га в Запоріжжі поблизу села Нове заклала родина Ольшанських у 2013 році. Сад визнали найбільшим в Україні.

Плодоносити дерева починають з п'ятого-шостого року, і далі обсяги врожаю зростають. Масові врожаї кизилу починаються приблизно на дев'ятий рік після посадки. Середня врожайність дорослого дерева - 20 кг.

"Існує легенда, що там, де росте кизил, лікар не потрібен. Кизил є чемпіоном серед ягід за вмістом вітаміну С, який зміцнює імунітет", - говорить директор і співзасновниця Famberry Наталія Ольшанська.

Тож, як тільки сад дав перші ягоди - почали експериментувати з рецептами та налагоджувати виробництво.

"До війни ми об'їздили багато світових виставок зі своєю продукцією, але з малим обсягом неможливо вийти на світовий ринок. Як тільки ми виросли до обсягів, з якими могли почати експорт, спалахнула війна", - пояснює Ольшанська.

Втрати на 300 мільйонів

Село Нове неподалік Токмака, де був весь аграрний бізнес родини Ольшанських, російські окупанти захопили через три дні після початку великої війни.

"Ми втратили на окупованих територіях близько 300 мільйонів гривень: техніку, сад, готель для працівників, виробничі потужності. Вивезти не встигли нічого. За час війни втратили близько 500 тонн врожаю кизилу: він обсипався, тому що його ніхто не збирав. Село майже все зруйноване, люди виїхали", - розповідає Ольшанська.

Кизиловий сад частково знищений, але більша частина насаджень ще жива, тому підприємниця не втрачає надії на повернення після деокупації цих територій.

У підприємців залишилося всього 40 тонн замороженого кизилу врожаю 2021 року, який зберігався на складах у Запоріжжі. Щоб не зривати постачання продукції в торгові мережі, з якими налагодили співпрацю, підприємці уклали угоду про переробку кизилу за своїми рецептами на потужностях одного з заводів у Дніпрі.

В серпні 2022 року родину спіткала найбільша втрата: в танковому бою загинув син Даниїл. Він пішов на війну добровольцем у складі тактичної групи "Степові вовки", яка воювала на запорізькому напрямку і підпорядковувалася "Азову".

"Після цього нам було важко оговтатися, але я вірю, що ми маємо місію бути щасливими і жити в пам'ять про тих, хто платить високу ціну - своїм життям. Тому ми не склали руки, згуртувалися і вирішили, що побудуємо в Запоріжжі нове сучасне переробне підприємство", - розповідає Ольшанська.

Виробництво в Запоріжжі

У грудні 2022 року родина почала будувати переробне підприємство площею 1 400 кв. м у Запоріжжі. Будівництво завершили за півроку. Виробничі потужності складаються з камери низькотемпературного зберігання площею 150 кв. м, камери середньотемпературного охолодження площею 100 кв. м, переробного цеху для виготовлення продукції площею 250 кв. м та сухих складів.

"У нас є обладнання, яке робить стерилізовану продукцію; обладнання для відділення кісточок та виготовлення пюре; обладнання, яке розливає продукцію в "дой-пак" (вакуумна упаковка, що нагадує пластиковий пакет з дном - ЕП), дозатори, вакуумні котли, упаковочне обладнання", - перераховує співзасновниця.

На виробництві працюють вісім осіб. У сезон збору врожаю їх удвічі більше.

Після переїзду в Запоріжжі родина інвестувала в бізнес близько 2 млн доларів: 90% - власні кошти, 10% - грантові. У 2024 році вони подали заявку на грант від програми USAID "Конкурентоспроможна економіка" з проектом на обладнання для збільшення обсягів переробки продукції з кизилу до 300 тонн на рік.

"Ми пройшли. Залишилося фінальне затвердження, чекаємо остаточного рішення, але з приходом Трампа всі програми призупинені. Якщо все складеться добре, то це дозволить нам масштабуватися і виходити на експорт", - говорить Ольшанська.

В рамках гранту Famberry сподівається отримати морозильні камери, обладнання для шокової заморозки, стерилізатор.

У грудні 2024 року компанія виграла грант на 1 млн грн. Вона стала одним з десяти переможців конкурсу від видання Forbes та мережі мультимаркетів "Аврора". Компанія також зможе продавати свою продукцію в магазинах мережі. На грантові кошти придбають обладнання для фасування варення в стики. Учасники пільгових кредитних програм компанія не може через специфічні умови.

"Держава обмежує нас у доступі до пільгового кредитування (програма "Доступні кредити 5-7-9%" - ЕП