МЗС: за допомогою штучного інтелекту створено представницю з консульських питань Вікторію ШІ

Представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші створена на основі реальної людини

Міністерство закордонних справ України створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для медіа, повідомила 1 травня пресслужба МЗС.

Представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші створена на основі реальної людини, але консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, пояснюють у зовнішньополітичному відомстві.

«Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини», – розповіла Вікторія Ші в своєму вітальному відеозверненні.

Зазначається, що коментарі цифрової особи зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС України, вебсайті та сторінках в соцмережах, а також передаватимуться журналістам пресслужбою МЗС.

«Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування – це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам», – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

МЗС наголошує, що передбачило кілька рівнів захисту Вікторії Ші від цифрових підробок.

«На кожному оригінальному відео консульської представниці розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт, відео не вважається достовірним», – йдеться у повідомленні.

У міністерстві додали, що консульська представниця не є заміною речника МЗС України.

13 березня Європейський парламент ухвалив закон, який регулюватиме правила використання штучного інтелекту на території Європейського союзу. Закон спрямований на захист фундаментальних прав, демократії, верховенства права та екологічної стійкості від високоризикованого ШІ. Регламент встановлює зобов’язання щодо ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

Штучний інтелект – розділ комп’ютерної лінгвістики та інформатики, який швидко розвивається, і зосереджений на розробці інтелектуальних машин, здатних виконувати завдання, які зазвичай потребують людського інтелекту. Ці завдання можуть варіюватися від простих дій, як розпізнавання мови чи зображень, до більш складних завдань, як ігри чи водіння автомобіля.

Форум