Ударами по цивільній інфраструктурі Кремль створює підґрунтя для майбутнього наступу - WSJ

Масштабні удари РФ по енергетичній системі України відбуваються на тлі скорочення постачання від західних партнерів. Це необхідно Кремлю не лише для руйнації цивільної інфраструктури і виснаження української ППО, а й для того, щоб створити підґрунтя для майбутнього наступу.

Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Зазначається, що перед поточними ударами, що знищують теплову генерацію, російські війська ударили по гідроелектростанціях. На думку експертів, до початку літа ситуація з ефективністю протиповітряної оборони може стати критичною.

WSJ цитує прессекретаря Ради національної безпеки США Едрієнн Вотсон, яка вважає дії Росії черговою спробою зламати дух українського народу та занурити Україну в темряву.

Видання вважає, що дії Росії проти України мають тепер інший характер – нову тактику і більші наслідки. Ключова відмінність – Росія цілить тепер не по розподілу, а по генерації. Ці удари точніші та концентровані.

Окрім того, як зауважує The Wall Street Journal, масштабні удари ракет і безпілотників по енергетичній системі України відбуваються на тлі скорочення постачання від західних партнерів воєнного спорядження та боєприпасів, зброї. Суттєво скористалась і фінансова підтримка. Зменшення запасів змушує Україну намагатися захищати тільки окремі локації та міста.

Тим часом у результаті масованої ракетної атаки вночі 11 квітня війська РФ повністю знищили Трипільську ТЕС, що знаходиться в Київській області.

У Харкові через російську атаку – проблеми з енергопостачанням, метро у місті зупинило роботу щонайменше на кілька годин. Загалом вночі 11 квітня ворог завдав близько 10 ударів по критичній інфраструктурі Харкова.

У Запорізькій області, за даними очільника ОВА Івана Федорова, є влучання, пошкоджено об’єкт енергетичної інфраструктури.