Жителі Мархалівки виступили проти будівництва Національного військового меморіального кладовища (ВІДЕО)

Жителі Мархалівки виступили проти будівництва Національного військового меморіального кладовища (ВІДЕО)

Жителі села Мархалівка збунтувалися проти будівництва Національного військового меморіального кладовища

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на ТСН.

Місцеві мешканці категорично проти сусідства із цвинтарем та висловлюють своє обурення з кількох причин.

Жителі обурені тим, що не провели громадських слухань та не врахували думку місцевих жителів. Вони виступають проти вирубки лісу заради кладовища, оскільки обрана ділянка має складну систему підземних вод, а це ризик отруїти всі місцеві свердловини.

Вони навіть готові перекрити трасу Київ-Одеса, якщо їхніх інтересів не врахують.

Представники уряду наголошують на тому, що максимально зважено підійшли до пошуку місця для майбутнього меморіалу, проте конструктивний діалог з місцевими мешканцями швидко перетворився на скандал.

Керівництво меморіального комплексу намагається заспокоїти обурений натовп та обіцяє що масового вирубу не буде.

Також керівництво меморіального комплексу та інституту національної пам’яті запевняє, що всі геологічні дослідження виконано, про особливості ґрунтів відомо та все буде враховано при будівництві.

Влада нагадує, що під час дії воєнного стану місце розташування Національного військового меморіального кладовища визначається без проведення публічного обговорення намірів будівництва на території територіальної громади.

Проте, невдоволені мешканці Мархалівки вимагають повторної незалежної експертизи проєкту та готують позов до суду для оскарження рішення уряду.

При цьому, в інституті національної пам’яті наголошують на важливості відкриття військового кладовища, що стало б справою честі для держави в умовах воєнного стану. Проте, через труднощі з реалізацією проєкту та невдоволення місцевого населення його реалізація може затриматись.

Нагадаймо, що парламент схвалив створення Національного військового кладовища у селі Гатне.