Сили оборони атакували ракетами «Нептун» корабель «Костянтин Ольшанський» – Плетенчук

Великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» (U402), архівне фото

Сили оборони України атакували ракетами «Нептун» десантний корабель «Костянтин Ольшанський», повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук .

Він нагадав, що це український великий десантний корабель, який 10 років тому був захоплений російськими окупантами.

«9 років він стояв в Севастопольській бухті, його розбирали на запчастини, банально грабували. А на 10 рік війни вони зрозуміли, що закінчуються у них великі десантні кораблі проєкту 7775 і було схвалено рішення його відновити. Протягом року провели відновлювальні роботи, але метою цих робіт, як ми розуміємо, було зробити підробку для того, щоб рапортувати московському керівництву і споживачам інформації в Росії про те, як вони відновили один зі своїх кораблів. Цей корабель мали використовувати проти України, на жаль. Тому було вирішено вразити цю одиницю нашим «Нептуном», – сказав він в ефірі телеканалу FREEДOM.

Плетенчук додав, що пошкодження корабля ще уточнюють, але в будь-якому разі він не перебуває в стані бойової готовності.

2014 року, під час російської анексії Криму, великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» і мінний тральщик «Черкаси» тримали оборону на Донузлаві протягом трьох тижнів.

24 березня 2014 року російські спецназівці захопили «Ольшанський», а ввечері наступного дня ‒ «Черкаси». Ці кораблі Росія не повернула. Командир БДК «Костянтин Ольшанський» і багато членів команди залишилися вірними присязі.

Форум