Колишні постачальники харчів для Міноборони скасували нові правила закупівель через суд

харчування

наказала "Державному оператору тилу" знести вимоги, які заважали одному з попередніх постачальників харчів для ЗСУ взяти участь у нових закупівлях на загальну суму 10,85 млрд₴ У тому числі знесено вимогу про те, щоб склади учасників закупівлі проходили знезаражування від крис та комах.

Таке рішення колегія Шостого апеляційного адміністративного суду ухвалило 20 лютого за позовом ТОВ "Трейд граніт інвест" – одного з колишніх постачальників Міноборони, воно вже набуло чинності, пишуть "Наші гроші".

Суд виніс рішення напередодні того дня, коли мали відбутись аукціони з закупівлі послуг харчування для Збройних сил України на квітень-червень цього року за новими правилами.

За рішенням суду, "Держоператор тилу" більше не має права вимагати у колишніх постачальників харчів для Міноборони виконання низки вимог.

Зокрема, суд визнав протиправною та скасував вимогу, щоб учасники торгів мали докази проведення дезінсекційних та дератизаційних робіт на складських об’єктах у 2023 році. Також не можна вимагати використання касових апаратів не менш як на 50% заявлених складів.

Крім цього, суд заборонив вважати підставою для недопуску в торгах невиконання зобов’язань за попередніми контрактами на постачання харчів для військових.

У пресслужбі держпідприємства "Державний оператор тилу" (ДОТ) запевнили, що заплановані на сьогодні аукціони на закупівлю харчів за новими правилами все ж відбудуться.

"Оскарження стосувалось етапу закупівлі, який минув, тож тендери відбудуться в штатному режимі. Подання тендерних пропозицій по процедурам завершено. Розкриття лотів відбудеться сьогодні. Очікуємо результати конкурентної боротьби в межах аукціонів за всіма оголошеними закупівлями вже сьогодні", – повідомили у ДОТ.

Водночас юристи держпідприємства Міноборони вивчають рішення суду та звертається до суддів за роз’ясненнями щодо його виконання. чає деталі рішення.

Читайте також: Чи переможе Міноборони харчову мафію. В очікуванні останнього бою

Позов у справі подав один з колишніх постачальників харчів для Міністерства оборони – ТОВ "Трейд граніт інвест". Засновницею цієї фірми є Юлія Павліченко – колишня власниця відомої за часів Порошенка компанії "Максмед інтернешнл". Тоді вона блокувала торги "Укрзалізниці" на мільярди гривень завдяки оскарженням в Антимонопольному комітеті.

"Максмед" на той час був прописаний у бізнес-центрі "Євразія" на вул. Жилянській, 75. Тоді там же знаходилась приймальня впливового нардепа від БПП Олександра Грановського.

ТОВ "Трейд Граніт Інвест" пов’язують з колишньою групою "Трейд Коммодіті" Андрія Адамовського та екс-чиновника уряду Януковича Владислава Якубовського. Компанія є діючим постачальником харчування Міністерства оборони України, що неналежно виконує свої зобов’язання, додали у ДОТ.

Суддею-доповідачем у справі був Володимир Кузьменко. Це один з "суддів Майдану", який забороняв українцям протестувати проти угрупування Януковича. Колишній голова ліквідованого ОАСКу Павло Вовк у розмові про відмазування суддів апеляційної інстанції від дисциплінарної відповідальності називав його "нашим":

Також в колегію Шостого апеляційного адмінсуду входили Ярослав Москаленко і Олена Ганечко.

За даними "Схем", Ярослав Москаленко не задекларував родинну нерухомість у Москві та апартаменти на узбережжі в окупованому Севастополі, записані на дружину з 2020 року за паспортом громадянки РФ.

Олена Ганечко відмовилась повідомляти у декларації дані про дохід та кошти свого чоловіка, київського адвоката Ігоря Парубочия, повідомляло "Слідства.інфо". При цьому ім’я й телефон чоловіка Ганечко фігурували у комерційному оголошенні про продаж люксового позашляховика Porsche Cayenne та будинку за 300 тисяч доларів.

Автор: Михайло Орлюк