ISW проаналізував звинувачення РФ у причетності України до атаки на «Крокус Сіті»

Звинувачення України у причетності до атаки в концертному залі «Крокус Сіті Хол», яку найімовірніше скоїло угруповання «Ісламська держава», може вартувати Росії внутрішньої безпеки та життя цивільних, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Заяви росіян, які наполягають на участі України, з іншого боку, сприяють давнім зусиллям Кремля виправдати своє повномасштабне вторгнення в Україну в довгостроковій перспективі, неправдиво зображуючи існування незалежної та суверенної України як екзистенційну загрозу для Росії. Кремль та його ультранаціоналістичні рупори, очевидно, ігнорують явну загрозу, яку становлять операції ІД на території Росії для внутрішньої безпеки Росії та її цивільного населення, щоб натомість віддати пріоритет інформаційному впливу неправдивих звинувачень України в причетності», – йдеться у звіті.

У ISW припускають, що Кремль, ймовірно, вирішив, що інформаційна цінність звинувачення України в атаці в «Крокусі» вартує будь-яких ризиків для внутрішньої безпеки та жертв серед цивільного населення, яких Росія може зазнати через неспроможність адекватно протистояти радикальній загрозі салафітів і джихаду в межах своїх кордонів.

Аналітики зауважують, що атака «Ісламської держави» на «Крокус Сіті» є помітним провалом російської розвідки та правоохоронних органів, і пояснення наявних на сьогоднішній день доказів з відкритих джерел не потребує жодної ширшої та складнішої теорії змови всередині або проти РФ.

Президент Росії Володимир Путін на нараді 25 березня пов’язав напад на «Крокус Сіті Хол» з Україною. З його слів випливає, що слідство не має доказів, що підтверджують цю версію.

Увечері 22 березня кілька осіб у камуфляжній формі в концертному залі стали стріляти з автоматів та підпалили будівлю. Внаслідок атаки загинули 137 людей, 182 зазнали поранень.

Слідчий комітет (СК) Росії порушив кримінальне провадження за статтею про теракт. Російські ЗМІ повідомляли, що після теракту нападникам вдалося втекти на автомобілі.

23 березня Слідчий комітет РФ повідомив, що «спецслужби та правоохоронні органи у Брянській області, неподалік кордону з Україною затримали чотирьох підозрюваних з-поміж осіб, які вчинили теракт у концертній залі «Крокус Сіті Хол». Повідомлялося, що в авто затриманих знайшли паспорти громадян Таджикистану.

ФСБ заявила, що нібито особи, які брали участь у теракті, «планували перейти російсько-український кордон» та «мали контакти на українській стороні». Згодом цю версію підтримав і президент РФ Володимир Путін.

Про причетність до нападу на «Крокус Сіті» заявляла міжнародна терористична організація «Ісламська держава».

У Росії суд в ніч із 24 на 25 березня заарештував чотирьох підозрюваних в атаці. Їх до зали суду доставили побитими, одного з них завезли на каталці.

Форум