Російські окупанти в Криму: "неприступна фортеця" ніяк не будується

Фото:

Перетворювати оздоровницю на військову фортецю росіяни почали фактично одразу після окупації та анексії українського півострова у 2014 році. Наприкінці того року російський міністр оборони Сергій Шойгу оголосив, що в Криму розгорнуто самодостатнє угруповання військ.

Пізніше повноважний представник путіна у так званому Кримському федеральному окрузі віцеадмірал Олег Белавенцев, який отримав звання героя Росія саме за «повернення Криму», заявив, що півострів перетворився на «неприступну фортецю».

Які відбулися істотні зміни в цьому «перетворенні» та яка взагалі намітилася тенденція в організації, так само як і використання військових формувань росіян на півострові за останній час – з’ясовували Крим.Реалії.

Сьогодні з вуст російських генералів та адміралів, що примелькалися в медіа, порівняння Криму з неприступною фортецею практично не почуєш. Як і поширену ще з часів радянського періоду фразу про непотоплюваний авіаносець. Остання на тлі того, що українські Сили оборони, які не мали, по суті, повноцінного військового флоту, за два останні роки війни зуміли потопити й ліквідувати до 30% плавзасобів Чорноморського флоту, сприймалася б як іронія.

Невипадково «рятувати» ЧФ від подальшого фізичного та репутаційного знищення днями до його штабу в Севастополі прибув сам міністр Шойгу. Судячи з повідомлення, темою поїздки була боротьба з морськими дронами, які регулярно атакують кораблі РФ поблизу Криму. Як стверджується, Шойгу наказав проводити навчання з відбиття таких атак «щодня, вдень і вночі». Також він заявив про необхідність встановлення додаткових вогневих засобів, великокаліберних кулеметних комплексів для ураження безпілотників.

Про інші компоненти ЧФ – повітряну та наземну – нічого не йшлося. Як, власне, з ПКС, 27-а змішана авіадивізія яких також дислокується на території Криму. Місцеві авіабази після періодичних «прильотів» також серед «принижених та ображених», м’яко кажучи.

Перевальненська «перевалка» на війну

18 березня кримський рух «Атеш» повідомив у "Telegram"-овому каналі про результати агентурної розвідки поблизу пункту постійної дислокації (ППД) 126-ї бригади берегової оборони ЧФ у селі Перевальне Сімферопольського району. Щоправда, «Атеш» не вказав, що з минулого року бригада перебуває в оперативному підпорядкуванні не флоту, а російського угрупування військ (ГВ) «Дніпро», яке воює в Україні. А в іншому – все правильно і по суті.

«Нашими агентами було встановлено, що біля військової частини перебуває велика кількість особового складу, більшість із них не місцеві, мають акцент і відповідну символіку на формі (імовірно, Татарстан, Чечня, Дагестан)», – йдеться у повідомленні «Атеш». Далі сказано, що вздовж паркану частини патрулює військова поліція і неподалік головного КПП припарковано 15 КамАЗів. Насамкінець «Атеш» робить висновок, що пункт у Перевальному використовується як «перевалочний пункт перед перекиданням особового складу в район бойових дій».

Раніше аналогічний висновок спеціально для Крим.Реалії зробив координатор групи «Інформаційний спротив», полковник запасу Костянтин Машовець. За його словами, два батальйони бригади нині розміщуються на східному дніпровському березі, під містечком Олешки. Там спочатку на місцевості вони проходять допідготовку, а потім вирушають на штурм українського плацдарму в селі Кринки. І що близько 60% особового складу частин і з’єднань ГВ «Дніпро» – це мобілізовані переважно з регіонів Північного Кавказу.

Варто нагадати, що до повномасштабного вторгнення в Україну 126-та бригада залишалася, по суті, головним сухопутним формуванням ЧФ у Криму. У 2015 році на капітальний ремонт її ППД, а також 8-го артилерійського полку в Перевальному було виділено понад 6 млрд рублів. Але в результаті «зимові квартири» у мальовничому кримському передгір’ї перетворилися на перевалочний пункт.

Можна припустити, що 126 ОБрБО до кінця 2024 року може знову стати з тими самими регаліями (найменуванням і орденами) 126 ДБО – дивізією берегової оборони, як вона, втім, існувала у складі ЧФ до 1997 року. Враховуючи плани РФ щодо формування до кінця 2024 року двох загальновійськових армій, 14 дивізій та 16 бригад, про що заявив днями російський міністр оборони Сергій Шойгу.

У тому переліку є і Дніпровська військова флотилія з бригадою річкових катерів. Можна також припустити, що бригаду, ймовірно, сформують на балансі вже діючого в окупованій Голій Пристані, за словами Костянтина Машовця, дивізіону річкових катерів Севастопольської 810 окремої бригади морської піхоти ЧФ.

Варіант із відновленням у Криму в колишньому статусі 126-ї ДБО не виключає і український експерт, капітан першого рангу запасу, керівник програм безпеки київського Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

«Враховуючи, що Шойгу давно практикує, особливо після повномасштабного вторгнення в Україну, формування нових дивізій на балансі бригад, що діють, подібного виключати не можна», – висловив Крим.Реалії свою думку Лакійчук.

І намальований «Нічний мисливець» у Джанкої

У відкритому доступі з’явилися супутникові знімки Джанкойського військового аеродрому станом на 9 березня. Там з моменту окупації та анексії Криму дислокується 39-ий гвардійський окремий вертолітний полк, що включився з першого дня повномасштабної війни у бойові дії на півдні України. Цей полк входить до складу згаданої 27-ї САД російських ПКС зі штабом у селищі Бельбек поблизу Севастополя.

За тими супутниковими знімками були ідентифіковані на аеродромних стоянках 10 ударних вертольотів Мі-28 «Нічний мисливець» та 2 Ка-52 «Алігатор», а ще – 4 штурмовики Су-25.

Цілком можливо, що штурмовики перегнали із селища Гвардійське, де розміщується ППД 37-го змішаного авіаполку (ЗАП) зі складу тієї ж 27 САД. Перегнали, скажімо, з метою надання тактичної вогневої підтримки штурмовикам ГВ «Дніпро» під Кринками та заодно оперативного розосередження сил і засобів.

Останнє практикується росіянами після серії ударів ЗСУ ракетами та безпілотниками по військових об’єктах у Криму. Саме таку атаку авіабаза «Гвардійське» зазнала, за даними російського Telegram-каналу ASTRA, на початку цього місяця. Удар припав двома ракетами, внаслідок чого пошкоджено руління злітно-посадкової смуги та поранено трьох військовослужбовців. Хоча офіційних підтверджень цього не було.

Що ж до гелікоптерів 39-го ОВП, то OSINT-аналітик MT Anderson, який оприлюднив супутникові знімки з аеродрому в Джанкої, вирахував на них не лише реальну бойову техніку, а й намальований фальшивий Мі-28. За його словами, росіяни також перемістили зі старого майданчика на новий дивізіон комплексів С-400.

У свою чергу, видання Defense Express, яке посилається на інформацію цього OSINT-аналітика, припускає, що на аеродромі можуть стояти також фальшиві С-400. Справжні ж могли бути переміщені в інші місця вглибину території РФ для відбиття атак українських далекобійних дронів-камікадзе по нафтопереробним заводам.

Слід також додати, що у Джанкойському гелікоптерному полку лише станом на початок літа 2023 року було встановлено 9 збитих вертольотів і 16 загиблих членів екіпажів. Також відомо про падіння минулого року вертольота Мі-28 та двох загиблих членів екіпажу під час тренувального польоту в Джанкойському районі.

Данило Безручко, оприлюднено у виданні Крим.Реалії