Рішення ВРП унеможливило реінкарнацію ОАСКу та надання індульгенції судді Вовку

Рішення ВРП унеможливило реінкарнацію ОАСКу та надання індульгенції судді Вовку

20 березня відбулося засідання Третьої Дисциплінарної палати Верховної Ради правосуддя, де було розглянуто звернення щодо діяльності судді Чернігівського апеляційного суду Геннадія Салая. Одним із питань, що виносяться на обговорення, було розгляд даної скарги. Доповідь про стан справи надала член Дисциплінарної палати Ольга Володимирівна Попікова.

Про це пише видання "Апостроф".

За підсумками розгляду питання було ухвалено рішення про відхилення скарги на суддю Салая. У зверненні заявлялося про можливе порушення при винесенні рішення щодо дозволу на проведення негласних слідчих дій, включаючи прослуховування, у кабінетах голови та заступника голови ОАСК.

В результаті рішення, прийнятого Національним антикорупційним бюро (НАБУ) та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП), було отримано аудіозаписи, які послужили основою для порушення двох кримінальних справ стосовно голови ОАСК Павла Вовка, а також інших суддів ОАСК. Крім того, ці записи стали підставою для подання дисциплінарних скарг на голову та інших суддів ОАСК. За результатами аналізу цих записів можуть бути вжиті заходи, включаючи звільнення суддів або їхнє притягнення до кримінальної відповідальності.

Публікація фрагментів записів привернула увагу громадськості до широкого спектру зловживань в ОАСК, включаючи сумнівні рішення, підозри у політичному та корупційному втручанні. Ці записи стали каталізатором для подальшого очищення суддівського корпусу, а також для ліквідації ОАСК, реформування Верховного кваліфікаційного суду та Верховної Ради правосуддя.

З аналізу та хронології подій може бути виведено припущення про те, що скаргу було подано з метою захисту інтересів колишнього голови ОАСК Павла Вовка шляхом лобіювання. Для громадськості інформацію про процес розгляду скарги було закрито. Проте Верховна рада правосуддя ухвалила рішення відхилити притягнення судді до відповідальності.

Таке рішення поставило крапку у спробах реінкарнувати ОАСК із боку зацікавлених осіб. ОАСК є впливовим, оскільки розглядає справи за позовами до центральних органів влади, окрім президента, ВРУ, ВРП та ВККС, і мало фактичний вплив на ключові органи влади держави.

Зокрема, журналісти вважають, що ОАСК має допомогти Януковичу повернутись до влади після повномасштабного російського вторгнення.

Нагадаймо, що США запровадили санкції проти українського судді Павла Вовка. Вже понад сім років він очолює окружний адміністративний суд Києва.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому Telegram-каналі та Facebook !