Експомічника «слуги народу» Здебського за держзраду запроторили за ґрати на 12 років

Читать на русском

Експомічника «слуги народу» Здебського за держзраду запроторили за ґрати на 12 років

Експомічника «слуги народу » Здебського за держзраду запроторили за ґрати на 12 років

Ігор Гармашов у суді визнав свою провину.

Шевченківський райсуд Києва визнав екс-помічника нардепа Ігоря Гармашова винним у державній зраді та призначив 12 років позбавлення волі, повідомляє " Судовий репортер ".

За версією звинувачення, у лютому 2014-го в Москві Гармашова завербував співробітник 9-го управління 5 служби Департаменту оперативної інформації Федеральної служби безпеки РФ. Повернувшись до Києва, Гармашов почав збирати інформацію у сферах обороноздатності та державної безпеки України, аналізував її та надсилав звіти ФСБ РФ, за що отримував грошову винагороду.

У період з 14 по 18 червня 2017 року Гармашов зустрівся із представником російської спецслужби у місті Ларнака, Республіка Кіпр. Під час зустрічі він дав письмову згоду на співпрацю з ФСБ та отримав позивний "Атлант" та мобільний телефон із програмним забезпеченням для шифрування та конспіративної відправки інформації.

12 вересня 2019 року Гармашов обійняв посаду помічника-консультанта на громадських засадах народного депутата України від "Слуги народу" Юрія Здебського – члена Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. З цього часу і до лютого 2022-го Гармашов продовжував виконувати завдання ФСБ РФ, користуючись документами міністерств та інших державних відомств України, до своїх звітів для росіян він зокрема включав фотокопії документів із грифом "для службового користування".

За період з лютого 2014 по лютий 2022 Гармашов отримав від ФСБ РФ не менше 71 тисячі доларів США.

Гармашова затримали 4 березня 2022 року та у липні передали матеріали до суду для розгляду по суті. Протягом усього часу він перебував під вартою і визнавав провину.

Ще в грудні 2023 року при продовженні запобіжного заходу Гармашов заявив, що до нього до слідчого ізолятора приходили співробітники СБУ і тиснули, щоб він дав неправдиві свідчення.

Але пізніше Гармашов таки змінив свою позицію та визнав себе винним.

Він підтвердив, що тривалий час, а саме з 2014 року займався аналітичною діяльністю та збирав інформацію у сферах обороноздатності та державної безпеки України. У 2017 році на вимогу співробітника служби Департаменту оперативної інформації Федеральної служби безпеки РФ складав інформаційні матеріали встановленої форми, і передавав представникам Федеральної служби безпеки РФ різними месенджерами зв’язку. З 2018 року займався політичною діяльністю з підготовки виборів президента України 2019 року, аналізував рейтинги кандидатів та безпосередньо брав участь у розробці стратегії одного з кандидатів на пост президента, а надалі результати своєї роботи надсилав представнику Федеральної служби безпеки РФ.

З вересня 2019 року він обіймав посаду помічника-консультанта на громадських засадах народного депутата України, готував аналітику та зокрема матеріали щодо Європейської політичної інтеграції України з перспективами та розвитку отримання міжнародної технічної допомоги, про перспективи договірно-правового оформлення українсько-російської ділянки державного кордону. Усі зібрані під час такої роботи матеріали він спрямовував співробітникам Федеральної служби безпеки РФ. Наприкінці 2020 року зв’язок із представником Росії нібито завершився і 2 березня 2022 року його затримали.

Гармашов визнав, що ФСБ РФ платила йому приблизно 1000 доларів щомісяця і гроші він отримував через платіжну систему "Вестерн Юніон" або в руки під час зустрічі.

Гармашов пояснив, що визнання провини є добровільним і відбиває його внутрішнє ставлення до скоєного.

Одночасно суд отримав клопотання про зміну порядку та обсягу дослідження доказів, яке підтримали всі учасники. Це означало, що оскільки обвинувачений не заперечує обставин справи, то суд визнає недоцільним дослідити докази щодо часу, місця, способу, мотиву, мети злочину та інше.

Обставин, що пом’якшують чи обтяжують покарання, суд не встановив.

Гармашов тривалий час не визнавав вину, прямо говорив, що він злочин не скоїв, тобто не дав критичної оцінки своїй поведінці і лише в останньому судовому засіданні і сказав, що визнає вчинене. Тому вважається, що обвинувачений не продемонстрував щирого каяття.

Гармашов почав співпрацювати із ФСБ РФ задовго до оголошення військового стану в Україні. Тому йому інкримінували ч.1 ст.111 Кримінального кодексу, тобто звичайну військову зраду. Суд призначив йому 12 років тюремного покарання з максимально можливих 15 без конфіскації майна.

При матеріалах справи зберігатимуться речі, вилучені в Гармашова, — блокнот з рукописними записами та візитівка 1-го заступника начальника інституту Московського Прикордонного Інституту ФСБ РФ.

Раніше адвокат Гармашова в апеляційних скаргах писала, що, згідно з листами Апарату Верховної Ради України та Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Гармашова не мав доступу до секретної інформації та обговорення такої відбувалися у закритому форматі без участі. Інформація, яку збирав, обробляв та передавав Гармашов працівникам ФСБ насправді була його професійним інтересом, ці дані він збирав та використав для підготовки наукових статей, публікацій, подальших дисертаційних досліджень, а інформація з грифом "ДСП" не є таємницею та не засекречена.