У Києві суддя задекларував авто за заниженою вартістю, щоб уникнути оподаткування

Читать на русском

У Києві суддя задекларував авто за заниженою вартістю, щоб уникнути оподаткування

У Києві суддя задекларував авто за заниженою вартістю, щоб уникнути оподаткування

Суддя Києво-Святошинського райсуду Київської області Віталій Нікушин під час війни задекларував купівлю двох авто за заниженою вартістю, щоб уникнути оподаткування.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

у 2022 році купив Mercedes-Benz G 350 (2013) за 10 тисяч гривень, а наприкінці 2023 року придбав Renault Zoе (2017) за 5 тисяч гривень. Ці автівки суддя вніс до своїх декларацій. При цьому на вторинному ринку машини коштують 70 тис. доларів.

У розмові з журналістами Нікушин зазначив, що люди, які продають не перший автомобіль, не бажають сплачувати податок, тому вказують низьку ціну.

"Фактично, на розписці отримують іншу суму, тому я зазначаю ту суму, яку диктує продавець, якщо я хочу купити автомобіль. Ти хочеш — погоджуйся, хочеш — не погоджуйся" — зазначив Нікушин

Суддя говорить, що прекрасно все розуміє щодо моральної сторони та фактичного уникнення сплати податків під час війни.

"Я прекрасно це все розумію, але не один же ж я такий, ви ж це теж прекрасно розумієте. Тут питання в тому, що продавець не хотів сплачувати 6 чи 7% від продажу автомобіля, тому він зробив занижену оцінку. Ну закон же це дозволяє зробити чи ні?" — сказав Нікушин.

Також суддя зізнався, що реальна ціна автівки Mercedes-Benz G 35 в неідеальному стані становила майже 30 тисяч доларів.

За словами Нікушина, пізніше він продав вказане авто та придбав таке саме, однак з потужнішим двигуном — Mercedes-Benz G 500 (2013).

Нікушин зазначив, що задекларував авто за реальною ціною — 529,2 тис. гривень або трохи більше ніж 14 тисяч доларів. Таку ціну суддя пояснив тим, що купив авто згорілим та досі його не відновив.

Ще одна автівка — Renault Zoе, яку суддя придбав та задекларував у 2023 році за 5 тисяч гривень, була придбана за аналогічною схемою.

"Якщо люди займаються автомобілями і продають не перше авто, то вони не хочуть вказувати реальну вартість, тому що не хочуть сплачувати великий податок. Є оцінювальна вартість, яка вказана під час покупки. Якщо, наприклад, вартість [нерухомого] майна наразі не можна занижувати, то автомобілі — можна, і люди цим користуються", — заявив Нікушин.

Насамкінець на запитання журналіста про сплату офіційних 15 тис. гривень, суддя визнав, що всі інші кошти, сплачені за придбані автівки, пішли в обхід податків.

Також у 2023 році Нікушин придбав ГАЗ 2410 (1990) за 35 тис. гривень. Також у власності судді є придбаний у 2017-му мотоцикл Honda CBR (2006) та Audi A5 (2012), придбана у 2021-му.

Мешкає суддя у будинку на 178 кв.м у селі Гореничі, що поблизу Києва. Будинок Нікушин зареєстрував на матір. Суддя має два нежитлових приміщення: на 57 кв.м — у Києві та на 35 кв.м — в Ірпені. Чоловік власник 1 га земельної ділянки на Київщині, придбаної у 2021 році за майже 208 тисяч гривень.

У 2023 році Нікушин отримав 1,08 млн гривень суддівської зарплати та майже 100 тисяч гривень пенсії.

Вища рада правосуддя у 2011 році вносила подання президентові України про звільнення Віталія Нікушина за порушення присяги. У 2019 році ВРП кваліфікували роботу судді в одній зі справ «з явним порушенням закону, несумісним із чесним і сумлінним виконанням обов’язків судді, повним, всебічним та об’єктивним розглядом судової справи», через що Нікушина звільнили. Вже 26 грудня 2023 року суддю відновили на посаді судді Києво-Святошинського районного суду Київської області.

Батько судді Києво-Святошинського суду Віталія Нікушина — Віктор Петрович Нікушин теж був суддею в апеляційному суді Вінницької області та подав у відставку 2017 року. Тепер чоловік пожиттєво отримує щомісячні виплати від держави.

368.media