Україна розраховує отримати у 2024 році 4 мільярди доларів із заморожених активів РФ

Читать на русском

Україна розраховує отримати у 2024 році 4 мільярди доларів із заморожених активів РФ

Україна розраховує отримати у 2024 році 4 мільярди доларів із заморожених активів РФ

Україна розраховує на передачу їй у цьому році $4 млрд із заморожених у G7 та ЄС російських активів.

Про це розповіла заступниця міністра юстиції Ірина Мудра в інтерв’ю Forbes.

За її словами, протягом чотирьох років Україна може отримати $15-18 млрд.

Для цього вже пройдено нульовий етап – активи знайдені. Перший етап теж пройдено – Єврокомісія ухвалила рішення, що всі нараховані відсотки мають розміщуватися в одній установі. Другий етап – впровадження законодавства в ЄС, яке дає змогу передати ці кошти Україні.

"У нас були перемовини з представниками Бельгії, яка зараз головує у Раді ЄС. Є стриманий оптимізм щодо того, що Рада ЄС ухвалить рішення до кінця червня 2024 року. Якщо рішення буде ухвалено, то Україна отримує відсотки з активів, які були погашені у 2024-му", – зазначила вона.

Обговорюється також передача вже нарахованих відсотків за 2022-2023 рік. Ці кошти знаходяться в Бельгії, у 2022-му на них був накладений 25-відсотковий податок (близько 1,7 млрд євро). Уряд Бельгії використовує ці кошти для виплат українським біженцям та надання гуманітарної допомоги.

Кошти за 2023 рік ще не обкладені податком. Наразі йдуть перемовини про накладення 100-відсоткового податку на ці кошти та передачу їх в Україну. Йдеться про 4,4 млрд євро, для передачі яких достатньо рішення лише уряду Бельгії.

"Наша принципова позиція – аби це було додаткове фінансування, а не частина вже погодженої з ЄС допомоги. Скоріше за все міжнародні партнери не погодять використання цих коштів на оборонний сектор. Вони підуть на покриття дефіциту бюджету, соціальні виплати, проєкти з відбудови тощо", – сказала Ірина Мудра.