Понад половину українців готові витратити на Різдво та Новий рік до 5 тисяч. Що купують частіше

новий,ялинка,різдво,рік

Попри те, що повномасштабна війна в країні триває вже другий рік, 59% українців не плануюють відмовлятися від святкових покупок , але цей показник дещо менший, як порівняти з минулим роком (61%).

Про це йдеться у дослідженні Deloitte про новорічний та різдвяний шопінг.

Зазначається, що цього року українці не зволікатимуть з підготовкою до свят. Більшість опитаних (64%) мають наміри розпочати шопінг у період з 1 до 24 грудня. Минулого року українці переважно відкладали покупки на другу половину грудня.

Це пов’язано з переходом України на новий календар. Майже 45% цього року святкуватиме Різдво 25 грудня і тільки 17% – 7 січня. Святкувати двічі плануют 32%.

Щодо бюджету, то для 56% українців він становитиме від 1000 до 5000 гривень. У 2022 році таку ж суму були готові витратити 49% респондентів.

За результатами опитування, 49% українців витратять більше коштів на святкування Нового року, ніж на Різдво. Найбільше коштів на святкування Нового року планують витратити респонденти у східних областях України, в той час як на святкування Різдва – в західних областях.

Найпопулярнішими категоріями товарів усе ще залишаються харчі, одяг та взуття, предмети домашнього вжитку та алкогольні напої.

"Цікавим та надихаючим спостереженням для нас стало те, що молоде покоління українців (18-27 років), незважаючи на війну та всю непередбачуваність, яку вона зумовлює, найбільше серед інших вікових груп готові витрачати кошти на облаштування свого побуту, купуючи меблі, посуд, декор тощо", – наголошують експерти.

Дослідження проводилося методом онлайн-опитування за квотованою вибіркою, яка відповідає соціально-демографічному портрету населення України. В опитуванні взяли участь понад 1000 респондентів з усіх регіонів України (за винятком тимчасово окупованих територій та АР Крим), а також українці, які перебувають за кордоном.

Автор: Юлiя Недашківська