Війна в Україні затягнеться на 5 років, НАТО хоче вкласти в Україну 100 мільярдів доларів, - Сіярто

Читать на русском

Війна в Україні затягнеться на 5 років, НАТО хоче вкласти в Україну 100 мільярдів доларів, — Сіярто

Війна в Україні затягнеться на 5 років, НАТО хоче вкласти в Україну 100 мільярдів доларів, — Сіярто

Угорський міністр нагадав, що Будапешт не змінює свою позицію про необхідність переговорів і вважає, що з часом географія війни може розширитися.

НАТО планує виділити Україні ще 100 мільярдів доларів військової допомоги.

Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сіярто.

За словами міністра, у Європі перспектива миру видається дедалі віддаленішою.

"Крім того, що НАТО прагне тісніше, ніж до цього, координувати постачання зброї в Україну і підготовку українських військових, зараз Альянс хоче влити у війну ще 100 млрд доларів", — сказав Сіярто.

Водночас він додав, що країни-члени розглянули пропозицію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга у першому читанні.

"Ці 100 млрд доларів мають бути зібрані за п’ять років, а це означає, що НАТО розраховує, що війна триватиме ще щонайменше п’ять років. Нам відомо, що кожен день війни несе із собою ризик подальшого поширення бойових дій у часі та географії", — вважає Сіярто.

Водночас глава угорської дипломатії підтвердив, що офіційний Будапешт, як і раніше, дотримується зрозумілої позиції, яка полягає у тому, що на полі бою немає рішення, є тільки смерть і руйнування, і врегулювання можна досягти тільки шляхом переговорів.

"У цій війні немає переможців і не може бути переможців, у цій війні є тільки переможені. Угорщина не хоче брати участь в операції НАТО з постачання зброї та навчання військових, уряд не бажає сприяти цьому форинтами платників податків", — додав міністр.

Петер Сіярто зазначив, що у найближчій перспективі його країна буде відстоювати свою позицію залишитися осторонь від постачання зброї Україні та поза підготовкою українських солдатів.