Скандал навколо "тепличних умов" тримання під вартою криворізького "смотрящего" "Цигана" завершився доганами начальнику ІТТ

Читать на русском

Скандал навколо

Скандал навколо "тепличних умов" тримання під вартою криворізького "смотрящего" "Цигана" завершився доганами начальнику ІТТ

Відносно начальниці відділу організаційного забезпечення діяльності місць тимчасового тримання осіб (ВОЗДМТТО) ГУНП в Дніпропетровській області, підполковника Алли Сухіної застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді догани. Відомості про це містяться в матеріалах судового реєстру.

З них випливає: порушення службової дисципліни окремими поліцейськими ВОЗДМТТО та ITT №1 ГУНП в Дніпропетровській області було зафіксовано під час виїзної "ревізії" працівниками Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Нацполіції, яка тривала з 3 по 13 серпня 2023 року відповідно до наказу НПУ №1912.

 qkxiqdxiqdeihrant

Зауважимо, що де-юре відповідне "відрядження" представників центрального апарату Нацполіції було оформлено не як перевірка службової діяльності, а під соусом "надання методичної та практичної допомоги в організації діяльності" ВОЗДМТТО та ITT №1 Дніпропетровщини. При цьому, за добу до висадки десанту фактичних ревізорів — 2 серпня 2023 року, на сторінці колишнього правоохоронця Сергія Джихура у соцмережі Facebook з’явився пост, присвяченій окремим аспектам взаємин підполковника Сухіної та адміністрації ізолятору тимчасового тримання №1 з 43-річним кримінальним авторитетом Григорієм Томенко на прізвисько "Циган", що вважається одним зі "смотрящих" за містом Кривий Ріг.

(Григорій Томенко)

"Циган", як раніше повідомлялося на сторінках Dетектив-Info, в середині 2023 року вчергове опинився під вартою за підозрою у вимаганні та поширенні злочинного впливу (під домашній арешт достойника відпустили на початку січня поточного року).

Ось як характеризує "тепличні умови" утримання Григорія Григоровича автор скарги, яка з’явилася в публічній площині за добу до початку ревізії діяльності підполковника Сухіної:

"З початку червня 2023 року в ІТТ №1 ГУНП утримувався кримінальний авторитет "смотрящий" з м. Кривого Рогу Томенко Г.Г., 1980 р.н. підозрюваний у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого статтями 255-1 та 189 КК України.

Під час перебування Томенка в ІТТ №1 ГУНП, один з керівників зазначеного підрозділу неодноразово привозив затриманому продуктові передачі без оформлення відповідних дій. Крім цього, зазначений керівник помістив Томенко у п’ятимісній камері, де встановив телевізор та антену. Майже кожен день Томенко приводили до кабінету одного з керівників ПТ, де вони спілкуються віч-на-віч тривалий час.

24 липня 2023 року до ITT №1 ГУНП приїздила підполковник поліції Сухіна та під час розмови з Томенко останній повідомив, що один з керівників дозволяє йому телефонувати дружині та іншим особам. За здійснення телефонного дзвінка Томенко платив 500 доларів США. Також, зазначений керівник у своєму службовому кабінеті організував для Томенко зустріч з дружиною за плату у розмірі 1000 доларів США.

Крім цього, Томенко розповів, що купив для себе в камеру великий телевізор та пристрій "Т-2", але вищезазначений керівник залишив телевізор собі, а в його камеру надав маленький телевізор. Під час утримування в ITT № І ГУНП Томенко придбав вказаному керівникові новий автомобіль та машину для приготування кави. Незважаючи на корупційні дії керівника ITT №1 ГУНП, підполковник поліції Сухіна його покриває.

Крім цього, в ITT №1 ГУНП закріплено 4 одиниці службового транспорту, на які ГУНП кожного місяця виділяється 600 літрів бензину. З моменту призначення на посаду начальника ITT №1 ГУНП майора поліції Віталія Водолазського, службовий транспорт не використовується.

З початку 2023 року практично всі утримувані особи в ITT №1, яким було обрано запобіжний захід у вигляді арешту, але судом надано можливість сплатити заставу і бути звільненим, не були вчасно етаповані до Дніпропетровської установи виконання покарань, всі вони були звільнені з ІТТ №1. Такі послуги коштують декілька сотень доларів США з однієї особи".

Зауважимо, що під час подальшого службового розслідування Алла Сухіна та 34 опитані поліцейські ІТТ №1 ГУНП заперечили відомості, викладені у публікації щодо арештантських буднів "Цигана". Згідно їх твердженням, інформація щодо корупційних звитяг начальника установи Водолазського "не відповідає дійсності та є наклепом". Аналогічної точки зору дотримувався й сам начальник ізолятору тимчасового тримання. Втім, за результатами подальшого службового розслідування як до Сухіної, так і відносно Водолазського було застосовано дисциплінарні стягнення у вигляді догани.

Віталій Водолазський)

Офіційними підставами для притягнення правоохоронців до відповідальності стали виявлені ревізорами "баги" в частині порушення транспортної дисципліни, окремі недоліки у використанні систем відеоспостереження, організації несення служби поліцейськими ІТТ тощо.

detective-info.com.ua