У Латвії пропонують заборонити імпорт російського та білоруського зерна

латвія

Міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс запропонував заборонити імпорт і транзит російського та білоруського зерна до країн Європейського Союзу.

Як пише LSM, імпорт російського зерна зростає, а повністю підконтрольний Міністерству транспорту Латвії LDz cargo є найбільшим латвійським перевізником зерна з Росії.

Прибуток компанії скоротився після початку війни, але він залишається відносно високим. Саме зерно та продукти переробки зерна займають найбільшу частку перевезених вантажів, більше половини всіх перевезених вантажів у 2022 році припадає на Росію та Білорусь, йдеться в останньому загальнодоступному річному звіті. Подібні показники і щодо експортного транзиту.

Хоча даних за минулий рік ще немає у відкритому доступі, керівництво LDz cargo визнає, що компанія продовжує співпрацю з Росією та Білоруссю.

Під час транспортування російського зерна компанія не порушує санкцій ЄС. Кілька політиків заявили, що торгівлю з країнами-агресорами не можна підтримувати, а міністр транспорту Латвії заявив, що підтримує заборону "імпорту кривавого зерна".

"Коли прийшов на посаду міністра, я не отримував жодних коментарів від попередніх міністрів. По суті, я повинен просити міністерство з нуля провести оцінку впливу заборони транзиту російських і білоруських вантажів у LDz cargo", – сказав Брішкенс.

Міністр також розпочав переговори зі своїми естонськими та литовськими колегами на цю тему.

Рада LDz Cargo каже, що Європа має бути єдиною в цьому питанні.

З етичних міркувань Естонія більше року тому відмовилася від російських вантажних перевезень. Вона ухвалила таке рішення для власної публічної компанії, не очікуючи, що Європа його підтримає.

Коли естонська державна компанія відмовилася від російських і білоруських вантажів, її діяльність і співпрацю з Росією взяла на себе латвійська LDz cargo. Член правління компанії сказав, що зараз естонці страждають від тяжких наслідків.

Брішкенс своєю чергою обіцяє, що з даними про оцінку збитків від заборони транспортування цього зерна він спочатку піде до уряду, а також спробує переконати партнерів з Євросоюзу, що такий транзит та імпорт потрібно включити в санкційний список і заборонити.

Автор: Галина Ялівець