Борель розповів, як закінчити війну в Україні "за кілька тижнів"

Читать на русском

Борель розповів, як закінчити війну в Україні

Борель розповів, як закінчити війну в Україні "за кілька тижнів"

Європа зробить усе можливе, щоб Київ не залишився без військової та політичної підтримки. Путінська Росія, як зазначив Жозеп Боррель, є екзистенційною загрозою для всіх.

Війна в Україні може закінчитися лише за "пару тижнів". Для цього країнам Заходу потрібно відмовитись від військової допомоги Києву. Про це на лекції в Оксфордському університеті заявив голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель.

Під час лекції "Європа зіткнулася з двома війнами" Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки заявив, що існування України залежить від Заходу.

"Я знаю, як закінчити війну в Україні. Я можу закінчити війну в Україні за пару тижнів, просто скоротивши постачання. Якщо я припиню постачання зброї в Україну, Україна не зможе протистояти. Доведеться здатися, і війна закінчиться", — сказав Боррель.

Однак Європа зробить усе можливе, щоб надати українцям військову та політичну підтримку, — наголосив він.

Дипломат також зазначив, що країни ЄС не єдині у своїй політиці щодо Росії, наголосивши, що деякі, як і раніше, вважають її союзником. За його словами, є держави-члени ЄС, які досі не поділяють єдиної солідарності з Україною, навівши за приклад вето угорського прем’єра Віктора Орбана, який таким чином відстрочив пакет допомоги Україні.

"Сьогодні путінська Росія є екзистенційною загрозою для всіх нас. Якщо Путін досягне успіху в Україні, він не зупиниться на досягнутому", — зазначив Боррель, додавши, що вільну Європу, економіка якої більш ніж у 10 разів перевищує російську, варто захищати.