Заява України щодо відступу від Конвенції з прав людини не виключає такого ж захисту, який існував раніше – Демченко

Будівля Європейського суду з прав людини у Страсбурзі

Заява України щодо відступу від зобов’язань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод не виключають такого ж захисту для українців, який існував до цієї заяви. Про це в ефірі Радіо Свобода («Свобода.live») розповів народний депутат від партії «Слуга народу» Сергій Демченко.

«Відповідні заяви щодо відступу від зобов’язань не виключають такого ж захисту, який існував до цієї заяви, в наших громадян. Якщо їхні права та свободи будуть порушені, якщо вони не отримають належного захисту на території України від нацорганів, вони можуть звернутися до ЄСПЛ, який зобов’язаний розглянути всі порушення. Єдина особливість в даному випадку, що він (Європейський суд – ред.) буде додатково також розцінювати ці порушення через призму статті 15, тобто відступ нашої країни від зобов’язань», – каже Демченко.За його словами, Європейський суд з прав людини буде розглядати звернення наступним чином.

«По-перше, саме в цей момент розгляне, чи дійсно відповідає гостроти становища відступ від зобов’язань, той, який заявила наша країна. І друге, безпосередньо цей випадок, про який заявить громадянин, чи дійсно порушення його прав було таким, що змушено і необхідно було для суспільної безпеки під час війни, в якій ми на сьогоднішній день фактично знаходимося», – каже нардеп.

Сергій Демченко наголосив, що зараз Рада Європи не оцінює належність чи достатність підстав для того, щоб Україна відступила від зобов’язань за Конвенцією, а вона буде розцінювати належність цих відступів у конкретних справах, які будуть в Європейському суді з прав людини щодо порушення Україною прав та свобод громадянина.

29 квітня була поширена інформація, що з квітня 2024 року Україна нібито призупинила захист прав власності та права на чесні вибори. У Міністерстві юстиції уточнили, що Україна у квітні 2024 року не запроваджувала нових відступів від зобов’язань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, а навпаки – переглянула та забрала застереження щодо обмеження певного набору прав.

У міністерстві зазначили, що розміщена 4 квітня на сайті Ради Європи інформація є «уточненою» та «подана з урахуванням необхідності проведення періодичного перегляду здійснених відступів».

В Україні триває воєнний стан і загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії. Під час дії запровадженого 24 лютого 2022 року режиму воєнного стану військові мають право вилучати автотранспорт і деяку техніку у підприємств усіх форм власності, органів влади та самоврядування, а також у цивільних осіб.

Форум