Чернігівська ОДА планує відремонтувати ліцей за 29 мільйонів гривень: прайс завищено у два рази

Читать на русском

Чернігівська ОДА планує відремонтувати ліцей за 29 мільйонів гривень: прайс завищено у два рази

Чернігівська ОДА планує відремонтувати ліцей за 29 мільйонів гривень: прайс завищено у два рази

Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА 18 січня за результатами тендеру замовило ТОВ «СС-Білдкомпані» капітальний ремонт будівель Чернігівського ліцею за 28,74 млн₴

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До липня мають відремонтувати будівлі буков А2-1 та А1-1 Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою по вулиці Стрілецькій, 1. Замінять вікна і двері, влаштують стелю, підлогу, покрівлю, вентиляцію, опалення, водопровід і каналізацію, утеплять стіни.

У підсумковій відомості ресурсів суху суміш Ceresit CN-69 врахували за 34 грн/кг (тут і далі ціни вказано з ПДВ). Компанія-виробник «Хенкель Баутехнік (Україна)» продає таку суміш за 15 грн/кг, і «Епіцентр» теж пропонує її за 15 грн/кг. Це вдвічі дешевше від кошторисної ціни.

Металопластикові вікна врахували за 8 268 грн/кв. м. Днями на тендері щодо заміни вікон та дверей на енергоефективні Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб замовляв вікна за 3 480 грн/кв. м, що вдвічі дешевше.

 qrxiquikhiqhdant

Двокомпонентну еластичну гідроізоляційну мастику Ceresit CP 43 врахували за 677 грн/кг. База будівельних матеріалів «КУБ» продає таку мастику за 325 грн/кг, що вдвічі дешевше. Крім того, компанія «Мегатрейд СМ» пропонує її за 432 грн/кг, що в півтора раза дешевше.

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Для участі в них треба було підтвердити наявність фінансової спроможності трьома способами.

По-перше, вимагався річний дохід за останній звітний період не менше 100% від очікуваної вартості закупівлі, тобто 28,94 млн₴ Зараз це доволі типова вимога. Нагадаймо, торік Держагентство відновлення оприлюднило свою методику проведення тендерів на відбудову цивільних об’єктів. Воно радить перевіряти дохід учасника за будь-який з трьох останніх років чи за менший звітний період поточного року. При очікуваній сумі до 100 млн грн рекомендується вимагати обсяг доходу не менше 80% від очікуваної вартості закупівлі.

По-друге, сума наявних в учасника високоліквідних активів у рядку з кодом 1165 «Гроші та їхні еквіваленти» мала бути не менше суми забезпечення виконання договору, тобто 1,44 млн₴

По-третє, коефіцієнт поточної ліквідності мав бути не менше 0,99. Мова про співвідношення підсумку активів Балансу за розділом II «Оборотні активи» (рядок з кодом 1195) до підсумку пасивів Балансу за розділом III «Поточні зобов’язання і забезпечення» (рядок з кодом 1695).

Аналогічні вимоги оскаржувались в АМКУ щодо іншої закупівлі. Тоді колегія зобов’язала Управління інфраструктури Миколаївської ОДА змінити тендерну документацію, бо такі вимоги є дискримінаційними по відношенню до інших суб’єктів господарювання.

Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА очолює Ярослав Слєсаренко, уповноваженою особою з питань закупівель є Віта Гмиря.

Місцевою «СС-Білдкомпані» володіє і керує Святослав Сердюк. Його дружина Анастасія Сердюк раніше працювала в нинішнього замовника – Управлінні капітального будівництва Чернігівської ОДА. Із 2022 року фірма натендерила, переважно в нього ж, 65,72 млн₴