Financial Times: США закликали Україну не атакувати російські НПЗ

Пожежа на Рязанському нафтопереробному заводі в РФ після падіння безпілотника, 13 березня 2024 року

США закликали Україну припинити удари по російських нафтопереробних заводах, бо це може підвищити світові ціни на нафту і спровокувати помсту з боку РФ, пише 22 березня видання Financial Times із посиланням на трьох неназваних осіб, знайомих з обговореннями.

За повідомленням, попередження з Вашингтона передали високопосадовцям Служби безпеки України і Головного управління розвідки Міноборони.

FT зазначає, що Білий дім стурбований тим, що такі удари можуть призвести до атак у відповідь по енергетичній інфраструктурі, на яку покладається Захід.

Крім того, як йдеться в повідомленні, цього року ціни на нафту зросли приблизно на 15 відсотків до 85 доларів за барель, що призвело до зростання вартості пального в той час, як у США триває виборча кампанія.

Офіційно про такі попередження влада США не заявляла, а до цього неодноразово наголошувала, що українські сили самі обирають цілі для ударів.

СБУ, ГУР і Офіс президента повідомлення FT поки що не коментували.

Упродовж останнього часу нафтопереробні заводи в Росії регулярно зазнають атак ударних безпілотників. За деякі з них взяли на себе відповідальність українські військові.

9 березня розвідка Великої Британії заявила, що нафтопереробні потужності Росії скоротилися через численні удари українських безпілотних літальних апаратів по нафтопереробних заводах по всій Росії.

Форум